Akbaş Şehitliği ve Anıtı

Güncelleme Tarihi : 11 ocak 2018



Akbaş Şehitliği ( Akbaş Bahriye Şehitliği) İstanbul-Eceabat yolu üzerinde Eceabat’a 12 km, Gelibolu’ya 35 km mesafededir.Şehitlik 1 dönümden fazla bir büyüklüğe sahiptir.İçinde kesme taşlardan yapılmış .5 m yükseklikte bir abide vardır.

Çanakkale’de savaşan ve yaralanan kahraman Mehmetçiğin burada kurulan hastaneye getirildikten sonra şehit düşenlerin anısına yapılmıştır.Ayrıca yaralılar buradan Akbaş İskelesi’nden gemilerle başka hastanelere nakledilmişlerdir.Bu şehitlik 1945 yılında yapılmıştır. “AKBAŞŞEHİTLİĞİ Çanakkale Savaşlarında 25 Nisan 1915 tarihinde ,Arıburnu ve Anafartalar mıntıkasında ağır yaralanan askerlerimizi,İstanbul’da hastane haline getirilen Selimiye Kışlasına götürmek üzere Akbaş İskelesi’nde bekleyen “Halep” adlı gemi ,İngilizler tarafından batırılmış,geminin personeliyle beraber ağır yaralı 200 Türk askeri şehit düşmüştür.Şehitler kanlı elbiseleriyle toplu olarak buraya gömülmüşlerdir.Vatan için canlarını veren aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun.” Şehitlik zaman içerisinde yenilenerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur.



en son 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof.Dr. Numan KURTULMUŞ ve Eşi Prof. Dr. Sevgi KURTULMUŞ’un katılımıyla Eceabat İlçesi Yalova Köyü’ndeki Akbaş Şehitliği törenle açıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri