Ayvacık Küçükkuyu Beldesi


Antik ismi Gargara olan Küçükkuyu’ nun tarihi M.Ö. 9. yüzyıla kadar gitmektedir. Gargara ismini de İda Dağı’nın Gargara Tepesi’nden almıştır. Gargara’dan Homeros’un İlyada Destanı’nda çok sık bahsedilmektedir.

Gargaron’un bulunduğu yerden bahsedilirken “Assos’tan doğuya doğru gidildiğinde Adromytnenas (Edremit) Körfezi’ni oluşturan bir burun üzerinden gelinir.” denmektedir.

Küçükkuyu, M.Ö.6. yüzyılda Lydna, M.Ö. 546 da Pers egemenliğine geçer. M.Ö. 494 yılında Miletos Kenti tümüyle tahrip edildiğinden, Miletos’tan Gargara’ya çok sayıda göçmen getirilmiştir. M.Ö. 480 yıllarında Atina’yı da egemenliği altına almak üzere yola çıkan Pers Kralı’nın Küçükkuyu’da bir gece konakladığı, ancak aniden bastıran fırtına yüzünden pek çok askerini kaybettiği de rivayet olunmaktadır. Küçükkuyu M.Ö. 241-133 yılları arasında ise Bergaman (Bergama) Krallığı’nın egemenliği altında kalmıştır.

1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Gargara’nın yeri ile ilgili bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda; ilk yerinin Nusratlı Köyü’nün kuzeyindeki Kocakaya Tepe’de olduğu, daha sonra ise Arıklı Köyü’nün doğusundaki Zindan Tepe’ye taşındığı tespit edilmiştir. Her iki tepede de bu araştırma sonucunu doğrulayacak tarihi kalıntılara rastlanmıştır.

Çevre köylülerin “İskele” olarak adlandırdıkları Küçükkuyu, Cumhuriyet döneminde Deniz Yolları Acentası’nın kurulmasıyla liman haline getirilmiş ve bölgenin önemli bir taşımacılık merkezi olmuştur. Yaşlı köylülerin Küçükküyu’ya hâlâ “İskele” demelerinin nedeni buradan kaynaklanmaktadır
Küçükkuyu’ya Cumhuriyet döneminde ilk yerleşenler, zeytinyağı fabrikası işletmecileri, liman çalışanları ve balıkçılar olmuştur. Küçükkuyu, Kurtuluş Savaşı yılları ve sonrasında Girit ve Midilli Adası’ndan Türk ailelerinin gelmesiyle ve yurdun diğer bölgelerinden, özellikle Karadeniz Bölgesi’nden aldığı göçlerle gelişerek “köy” konumuna gelmiştir. 1944 depremi sonrası çevre köylerden göç eden köylülerle nüfus bir anda artmıştır. Önceleri Yeşilyurt (Büyükçetmi) olan köy merkezi daha sonra Küçükkuyu’ya taşınmıştır. 1970-1989 arası muhtarlıkla idare edilen Küçükkuyu, 1989’da belediye olmuştur.

Küçükkuyu, doğal güzellikleri, denizi, deniz ürünleri, şifalı suları ve bitkileri, temiz havası, taş yapıları, tarihi değerleri ve tabiiki zeytin ve zeytinyağlarıyla ve üç bin yatak kapasitesi ile turizm alanında atılım yapma potansiyeline sahiptir.

http://www.feride.com.tr

Küçükkuyu Belediyesi İletişim Bilgileri
Adres : Küçükkuyu Belediyesi / ÇANAKKALE
Telefon : +90 286 752 50 54
Fax : +90 286 752 65 02
E-Mail : info@kucukkuyu.bel.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri