Ezine Geyikli Beldesi

Y


Yayınlama :09.12.2009
Son Güncelleme : 319.11.2021

Geyikli Beldesi Çanakkale İli Ezine İlçesine Bağlıdır.Geyikli Ezine İlçesine 12, Çanakkale’ye 54 kilometre mesafededir.

Yeşille mavinin kuçaklaştığı Geyikli sahilleri eşsiz doğal güzelliği ile görülmeye değer bir tatil beldesidir.Bozcada İlçesinin tam karşısındadır.
En önemli özelliği, eskiden Odunluk İskelesi’nden yapılmakta olan Bozcaada seferlerinin, buraya bağlı Yükyeri İskelesi’nden yapılıyor olmasıdır. Ayrıca sahil bölgesinde birçok yazlık site bulunmaktadır.

“Geyikli Sahili, temiz denizi ile turizm açısından önem kazanmaktadır. Bölgede henüz ciddi turizm faaliyetleri bulunmasa da, bölgenin bu potansiyeli, Türkiye’nin çeşitli illerinden Geyikli Sahilinin büyüsüne kapılanlar tarafından değerlendirilmektedir.

Kumkale önlerinden Behramkale-Assos önlerine kadar uzanan sahil boyunca,doğanın el değmemiş güzelliğini farketmemek mümkün değildir.

Bozcaada’nın tam karşısında,ünlü Achilleus ve askerlerinin Truva şehrine doğru ilerleyişinde karaya ilk ayak bastıkları noktada denize girebilir, taze Zeytin ve Çam ağaçlarının kokusunu içinize çekebilirsiniz.



Geyikli’nin Tarihçesi :

Geyikli’ye 9  kilometre uzaklıkta bulunan Alexandria Troas kalıntıları dikkate alınırsa yörenin geçmişi M.Ö.ki yıllara dayanmakta olduğu tahmin edilebilmektedir.
Alexandria Troas M.Ö.2000-3000 yıllarında karadan yaklaşık 7 kilometre içeriye giren deniz Truva limanını oluşturmaktadır.Yapılan Kazılar sırasında bulunan gemi bağlama halkaları bu görüşe neşter oluşturmaktadır.Şu anda burada liman görüntüsü olmayıp,kara denize doğru genişlemiştir.Burada birkaç tarihi taş dışında bir eser bulunmamaktadır.
Bir  efsaneye göre ,çok önceleri henüz Geyikli adını almadığı zamanlarda etrafta bulunan tepelerde yaban geyikleri yaşıyormuş,savaş zamanında buraya kimsenin nereden geldiğini bilmediği bir kişi gelmiş ve buraya yerleşmiş,12 adet geyiği olan bu kişi çok iyilik sever biriymiş ve herkes tarafından çok sevilir,sayılırmış ,Bu kişiye “Geyik baba “ denilirmiş.
“Geyik baba “savaş sırasında geyiklerini keserek askerlere yiyecek olarak vermiş .Herkes tarafından sevilen ve saygı duyulan “Geyik baba “nın isminin unutulmasını istemeyenler bu yerleşim yerine “Geyikli” adını vermişler.




Geyikli’nin Nüfusu
Geyikli Beldesi’nim toplam nüfusu, 2020 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sonuçlarına 3.603’dür. Belde’de çok miktarda yazlık konut bulunmaktadır.Yaz aylarında  nüfus 10.000 civarına çıkmaktadır.


Ekonomisi tarıma dayalıdır.Arazisinin tamamına yakın kısmı  Zeytinliktir.Beldede 4 adet Zeytinyağı fabrikası vardır. Fabrikalardan bir tanesi Tariş’e aittir .

Geyikli  Belediyesi 1971 yılında kurulmuştur.2 mahallesi vardır. 

Eyvah Eyvah

Eyyvah Eyvah (Yıl 2010)
Eyyvah Eyvah 2 (Yıl 2011)
Eyyvah Eyvah 3 (Yıl 2014)
filmlerinin bir kısmı burada çekilmiştir.

Eyvah Eyvah Filminin Özeti
Hüseyin, Trakya’nın bir köyünde ninesi ve dedesiyle büyüyen bir delikanlıdır. İki büyük aşkı klarnet çalmak ve Müjgan ile hayatı mutlu devam ederken, hiç beklemediği bir olay onu köyünden ayırır. İstanbul’a gelen Hüseyin’e önce klarneti, sonra da şarkıcı Firuzan destek olacaktır. İstanbul’un gece klüplerinde fırtına gibi esen Firuzan’ın hayatı rengarenk ve bir o kadar da karışıktır. Hüseyin’le tanışınca hayatına hem kahkaha hem macera dahil olacaktır.




Eyvah Eyvah 2’nin Özeti

Ocak 2011’de seyirciyle buluşan ‘Eyvah Eyvah 2’nin Geyikli ve Bozcaada’da başlayan çekimlerinin tamamı Kuzey Ege’de gerçekleşti. İlk filmde aşık olduğu kızı (Özge Borak Şakrak) istemek için Firuzan ile (Demet Akbağ) Geyikli’ye doğru yola çıkan Hüseyin’i (Ata Demirer) Eyvah Eyvah 2’de de binbir macera bekliyor.


Eyvah Eyvah 3’ün Özeti

Hüseyim Badem, babasını bulduktan sonra hayatının aşkı olan Müjgan ile evlenmiş, kendisi de Zabıta olmuştur.



Yol arkadaşı Firuzan ise şöhretine şöhret katmıştır. İşte tam bu sırada Müjgan’ın hamile olmasıyla birlikte Geyikli’de olaylar yine çığırından çıkacaktır.

Eyvah Eyvah 3’ün Fragmanı

Filme konu olan Siyaset Meydanı Programı 13.01.2011 gecesi Canlı olarak Çanakkale İlimizden yayımlanmıştır.


Çanakkele  Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde çekimleri yapılan 'Eyvah Eyvah' filmlerinin başrol oyuncusu Ata Demirer'i onure etmek için Geyikli Belediyesince bir parka  " Eyvah Eyvah Ata Demirer Parkı" İn adı verildi.



GEYİKLİ BELDESİ GEREKLİ OLABİLECEK TELEFONLAR


GEYİKLİ BELEDİYESİ
SANTRAL : (286) 638 50 56
Faks: (286) 638 58 32


——————————-
Geyikli Seyahat ( Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi)
Geyikli Yazıhane : 0286 -638 5306
Çanakkale Otogar : 0286 212 89 99
————————————–

Geyikli Sahil Birlik ( Kooperatif)
Ezine Otogar Telefon : 0286 -618 19 22


Kaynak :
Geyikli Belediyesi Web Sitesi
Ezine Kaymakamlığı Web Sitesi
http://tr.wikipedia.org/wiki/Geyikli,_Ezine

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri