Karabiga Şehitliği



Emekli Öğretmen Engin Gürsu’ nun araştırmaları neticesinde derlediği, 1915 Çanakkale Deniz Savaşında yaralanan askerlerden Karabiga Merkez Hastanesinde ( Eski Taş Mektep ) Şehit olup, Karabiga’ ya defin olanların anısına, Karabiga Belediyesi tarafından, J.Üs. Teğ. Vehpi Bey – Er Recep Şehitliğinde Anıt yapıldı. (aarabiga ; Çanakkale İli Biga İlçesine bağlı bir beldedir)

19.05.2011 tarihinde açılışı yapılan, mermer zemin üzerine 99 Şehidimizin isim ve bilgilerinin yer aldığı anıtta : “ Çanakkale Savaşları döneminde, Karabiga’ ya deniz yolu ile gelen yaralılardan durumları acil olanlar Karabiga’ da halen korunan, restore edilerek kullanılması planlanan Karabiga Hastanesinin ( 150 yatak ) adı kayıtlardaki bilgilerde Karabiga Mevki Hastanesi, 5. Ordu 1 numaralı Menzil Hastanesi, 5. Ordu 1. Harp Hastanesi, 5. Ordu-yı Hümayun 1. Menzil Hastanesi ve 1 nolu Menzil Hastanesi olarak adı geçen hastanede ilk yardım ve tedavileri yapılmaktadır.

Tedavileri sürerken şehit olanlara ayrı bir şehitlik düzenlenemediğinden Karabiga Mezarlığına gömülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucu açık kimlik ve künyeleri bulunanlar anısına 01.02.2011 tarihinde alınan 2011/27 sayılı Meclis Kararı ile Şehitlerimizin anısına yapılmıştır.” bilgisi yer alıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri