Gümüşçay Beldesi (Çanakkale-Biga)


Gümüşçay Beldesi Çanakkale İli Biga İlçesindedir.
Belde Cumhuriyet döneminde 1947 yılında ilk olarak Belediyelik olmuş ancak iki ay sonra belediyelik hükümet tarafından fesh edilmiştir. Bu olaydan sonra 1949 yılında tekrar Belediyelik olmuş ve günümüze kadar Belediye olarak yönetilmiştir. 2000 yılı nüfus sayımına göre Belde nüfusu 2509 kişidir. Belde merkezinde İğdelik ve Cumhuriyet olmak üzere iki mahalle ve mahalle muhtarlıkları vardır. Ayrıca Marmara Denizi sahilinde mücavir alan sınırları içinde düzenli yerleşim yeri olarak 2000 konutlu Deniz Atı Sitesi bulunmaktadır.

Kasabanın kuruluşu kesin olarak bilinmemekle beraber Biga ilçesinin kuruluşundan eski olduğu etrafında yapılan kazı ve bu kazılardan çıkartılan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Örnek olarak 1994 yılında Çanakkale Müze Müdürlüğünce yapılan kazı çalışmasında Pers egemenliği döneminde  antik kentinin kral ve kraliçelerine ait lahit mezarlar bulunmuştur. Beldenin merkez ve hemen yakın çevresinde bir çok eski dönemlere ait mezar kalıntıları bulunmaktadır. Kasabanın Türklerin bulunduğu tarih olan Osmanlı döneminde ilk adının Güvercinlik olduğu daha sonra Dimetoka olarak değiştirildiği, idari şeklinin o dönemde kadılık, yani bu günkü deyimiyle ilçe olduğu bilinmektedir.

Araştırdığımız çeşitli kaynaklardan çıkan bilgilere göre Osmanlı döneminde Trakya ve Orta Marmara yöresini Anadolu içlerine bağlayan ana yolun Şarköyden boğazı kemer köyü yönünde geçerek Bekirli, Karahamzalar köyleri üzerinden Akköprü köyüne, şimdiki Güleçköy altından Biga çayı üzerinde kalıntıları bulunan Akköprü köprüsünden geçip Güvercinli kadılığına, şimdiki ismi ile Gümüşçay”a ulaşmaktadır. Yolun devamla Kargı çiftliğinden geçip Güvemalan köyü üzerinden şimdiki Tahirova çiftliği yakınında Gönen çayı üzerindeki GÜVERCİNLİ Kadılığının ismini taşıyan Güvercinli köprüsünden geçip Gönen üzerinden Balıkesir yöresindeki KARASİ beyliğine ulaşmakta olduğu halen mevcut kalıntı ve rivayetlerden anlaşılmaktadır.

Ayrıca kasabanın merkezinde bulunan (Eski Adı: Nasuh ÇELEBİ Camii ) çarşı camiinin rumi 1750 yılında birinci Sultan Mahmut zamanında inşaatına başlandığı temelindeki yazıtlardan anlaşılmakta olup, hemen yanında bulunan mezarlıkta ise mezar taşlarından eski Türkçe okunduğu üzere doğum tarihleri en eski rumi 1170 yılının yazılı olduğu ve genellikle Çelebizadelere ait mezarların bulunduğu görülmektedir. Bu bilgilerle kasabanın Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldığı ve Karasioğlu Beyliğince Osmanlıya bağlandığı anlaşılmaktadır.

Gümüşçay Belediyesi
Adres : İğdelik Mahallesi Hacı Kadın Sokak No:1 Gümüççay-Biga/Çanakkale
Telefon : 0286 352 30 97 – 0286 352 30 98 – 0286 352 30 99
Faks : 0286 352 30 04
Email : baskanlik@gumuscay.bel.tr
Web : http://www.gumuscay.bel.tr

Yayınlama : 10.09.2011
Kaynak : http://www.gumuscay.bel.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri