Mahmudiye (Çanakkale-Ezine)

Çanakkale İli Ezine İlçesine bağlı olan bir köydür.Halkının çoğunluğu muhacırdır.
Köyün  adı Yılancıkbayırı veya Yılancık olarak bilinirdi.Bu isim bugünkü Mahmudiye Köyünün yakınında bulunan bir köyden gelmektedir. Yılancık veya Yılancıkbayırı olarak bilinen köy çok yılan bulunan bayır bir arazide kurulmuştur. Zamanla Yılancık (Yılancıkbayırı) Köyü yılanlar yüzünden dağılır.Halk o köyden göç ederek Mahmudiye’ye gelir,halk arasında söylenen Yılancık Bayırı veya Yılancık adı da onlarla birlikte gelmiştir.

 Köyün Kuruluşu :
Doksan üç harbi denilen savaşta yerlerini terk ederek buraya gelen Dobruca ve Silistre dolaylarındaki Türkler buraya yerleşmişlerdir.Köyün kurucuları olan daha sonra buraya yakın olan Kıranoba Köyünün dağılmasıyla bir kısım halk Mahmudiye’ye yerleşmiştir.

Zamanla çevreden gelen ve (1935-1938),(1950-51 ve 1978-1989) yıllarında Bulgaristan dan gelen göçmenlerle köyün nüfusu artmıştır.

1954 yıllarından sonra beldenin kuzeyinde bulunan bataklığın kurutulmasıyla beldenin yapısı değişmeye başlamıştır.Ekonomik yönden önemli gelişmeler görülmeye başlanmıştır.

Daha önceleri geçim kaynağı hayvancılık idi.Bütün ev ve binalar çit ve saz örtü olarak yapılmıştı.Bugün bu durum yoktur.1976 yılında yakınında Çimento Fabrikasının açılışı dolayısıyle de beldenin sosyal yapısı ve fiziki görünümü değişmiştir.2001 yılında Enerjisa Doğalgaz Çevrim Santrali ile daha da gelişmiştir

Mahmudiye Belediyesi ; 06.12.2012 tarihli ve 5494 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6360 Sayılı Kanunla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000’in altında olması nedeniyle ilk mahalli idareler genel seçiminden(30.01.2014) geçerli olmak köye dönüştürülmüştür

Yayınlama : 10.09.2011
Güncelleme : 30.04.2014

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri