Troya Müzesi ( Museum Troy) (Çanakkale-Merkez)



Güncelleme Tarihi : 10.11.2018
Troya Müzesi Nerede : Troya Müzesi, Çanakkale İli Merkez İlçesi ,Tevfikiye Köyü, Troya Antik Kenti girişindedir.
Projenin Yarışmaya Açılması : Ocak 2011
Proje Sonucunun Açıklanması : Mayıs 2011
Projenin İhalesi : Mart 2013
Troya Müzesi İnşaatına Başlama Tarihi : Eylül  2013
Troya Müzesi İnşaatının  Bitim Tarihi : Ekim 2018
Troya Müzesine Yapılan Harcama : 70.000.000 TL
Kapalı Alan : 11.310 metrekare
Troya Müzesinin  Açılış Tarihi : 10.10.2018

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya ören yerinden çıkarılan arkeolojik eserler, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde yapılan Troya Müzesi’nde sergilenmektedir. (Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserleri bu müzeye nakledilmiştir) 

Toplamda 3.000 m2 sergi salonuna sahip Troya Müzesi’nde, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen çok sayıda eser sergilenmektedir. 
Müzede; heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, balta ve kesici aletler, pişmiş toprak seramikler, metal kaplar, altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, figürinler, cam ve pişmiş toprak koku şişeleri, gözyaşı şişeleri başta olmak üzere insanlık tarihine tanıklık etmiş çok özel parçalar yer almaktadır.

Çanakkale Müzesi Müdürlüğü envanterinde bulunan eserler ile kurgusu yapılan yeni müze teşhirinde İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünden Homeros betimli sikkeler, 2012 yılında ABD Penn Müzesi tarafından ülkemize iade edildikten sonra evine dönen ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi envanterinde kayıtlı olan Troya kökenli 24 parça altın takı ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünden geçici sergi için gönderilen Troya kökenli kolye, küpe, diadem, bilezik, baş süsü, zincir, sarkaç başı, iğne, kolye boncukları, çift halkalı bilezikten oluşan Troya altınları ve insan yüzlü stelde sergilenmektedir.

Ödüllü tasarımı ile dikkat çeken Troya Müzesi’nde ziyarete giriş rampasından başlayan misafirler giriş katından itibaren yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip ederler; Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri olarak kategorize edilen hikâyelerin arkeoloji dünyasına yön veren eserleri büyük bir titizlikle ziyaretçileriyle buluşmaktadır.

Troya Müzesi bahçesinde Sergilen Eserler: peyzaj ile birlikte taş eserler, lahitler, sütunlar, steller, sütun başlıklar bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir.

Zemin Katta Sergilen Eserler:
Troas Bölgesi’nin arkeolojik kalıntılarıyla genel olarak anlatıldığı  zemin katta Assos, Tenedos, Parion, Alexandria Troas, Smintheion, Lampsakos, Tyhmbria, Tavolia ve İmbros kentlerinin tarihleri, kazıların bilgileri ve bu dönemlere ait eserler sergilenmektedir.

Birinci Katta Sergilen Eserler:
1.katta Troya’nın Tunç Çağı hakkında bilgi verilirken, bu çağın deniz ticaretindeki önemini belirtmek için tasarlanan gemi-vitrin ve Geç Tunç Çağı sonunda kentin bir savaşla terk edilmesi hikâyesini temsil eden efektli yansıtma serginin çarpıcı bölümlerini oluştururken Troya’ daki en eski yazılı belge olan “Luvi Mührü” de bu katta yer almaktadır.

İkinci Katta Sergilen Eserler:
2.katta kitaplara ve filmlere konu olan Troya Savaşı, savaşın kahramanları, olayları, mekânları ve bu döneme ait sikkeler, çanak-çömlek ve mermer eserler çizimler, maketler ve dijital programlarla birlikte tanıtılmaktadır. 1994’te gün ışığına çıkarılan ve Troas’ta Pers hâkimiyetini (ve Troia Savaşı’nın gelişen olaylarını) temsil eden Polyksena Lahti, Roma imparatorlarının heykelleri ve Parion’da 2012 yılında ortaya çıkarılan Triton (Kentauros) Heykeli de yine bu katta ziyaretçilere sunulmaktadır.

Üçüncü Katta Sergilen Eserler:
3.katta  Troya ve çevresinde süren beylikler ve Osmanlı Dönemi’nde devam eden yaşam alanlarına ait eserler yer almaktadır. Bu katta Osmanlı yerleşimlerini içeren, Çanakkale Boğazı’nın Osmanlı Devleti’nin ilk zamanlarındaki önemini anlatan metin, gravür ve fotoğraflar kullanılmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde süren çanak-çömlek geleneği, taş işçiliği ve sosyal yaşamdaki taş eserler, sikke definesi ve seramiklere ait bir alan olarak öne çıkmaktadır.

Her biri kültürel birer hazine olan eserler; metin ve görsel panolarla desteklenmekte ,diorama ve animasyonlarla aktarılmaktadır. Troya Savaşı Diaroması, Sikkeler temalı interaktif düzenek, Strabon’a göre Troas temalı interaktif film, Troya Şehri’nin simülasyonu gibi uygulamalarla eserler daha etkileyici bir biçimde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Troya Müzesi İletişim :
Adres Truva Altı Sokak No: 12 Tevfikiye Köyü, Merkez/Çanakkale

Troya Müzesine Nasıl Gidilir: Troya Müzesi Çanakkale Merkezden yaklaşık 28 Km Mesafedir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri