Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi (Çanakkale-Eceabat)



Tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Kabatepe mevkisinde tesis edilen Çanakkale Destanı tanıtım merkezinde, dünyada benzeri olmayan, hologram ve filmin aynı anda kullanılması tekniğiyle Çanakkale Muharebeleri 11 mekanda anlatılıyor ve sekiz dilde de seslendiriliyor..


75 milyon liraya mal olan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni 7 Haziran 2012 Perşenbe günü T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan resmi olarak hizmete açtı.

Çanakkale Muharebelerinin anlatıldığı mekanlar şunlar:

Birinci Salon: Osmanlı Harbe Giriyor 1914 yılı Cihan Harbi öncesi Osmanlı’nın durumu ve harbe nasıl dahil edildiği kronolojik olarak bu salonda anlatılıyor.

İkinci Salon: Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında çok büyük etkisi olan Nusret Mayın Gemisi’nin mayın döşeme işlemi, ziyaretçilere gemi üzerinde gösterilerek, iştirak hissi uyandırılıyor.

Üçüncü Salon: Bu salonda İtilaf Kuvvetleri komutanlarının amiral gemisinde muharebe planı ve bunu nasıl gerçekleştireceği anlatılıyor. Ayrıca gemideki ziyaretçilere Ocean gemisinin top atışlarının oluşturduğu sallantıyı hissettirmek için özel mekanik sistemler kullanılıyor.

Dördüncü Salon: Ziyaretçiler Mecidiye tabyasının bombalanmasını ve Seyit Onbaşı’nın tarihe geçen kahramanlığını zihinlerinde daha iyi canlandırabilmeleri için 3D projektör ve gözlükler ile perdede izleme imkanı bulacak.

Beşinci Salon: Mağlubiyete uğrayan İtilaf Kuvvetleri’nin Gelibolu Yarımadası’nı işgal için geliştirdikleri planlar ziyaretçilere üç boyutlu harita üzerinde o döneme ait görüntüler ile birlikte anlatılıyor.

Altıncı Salon: 263 Rakımlı Tepe’de Mustafa Kemal’in tarihi emrinin canlandırılması için film ile hologram ilk defa bir arada kullanılıyor.

Yedinci Salon: Bu salonda ziyaretçilere siperler arasında kara muharebelerinin çeşitli kesitleri ve yaşanmış kahramanlık örnekleri anlatılıyor.

Sekizinci Salon: Bu salonda Çanakkale hava muharebeleri, hava savaşlarını seyrettirebilmek için gökyüzüne yükseliyor hissi verecek şekilde özel oluşturulmuş bir kubbede üç boyutlu olarak 7 projektör ile yansıtılan film eşliğinde anlatılıyor.

Dokuzuncu Salon: Ziyaretçilere, harbin sonunda İngiliz ve Anzak birliklerinin yarımadadan çekilişi anlatılıyor.

Onuncu Salon: 1915’ten günümüze Türkiye’deki ilerleme ve gelişmelerin ziyaretçilere gösterilmesi için kavisli bir video wall oluşturuldu.

Onbirinci Salon: Bu salonda ise harbe ait hatıralar, özel alet ve ekipmanlar özel gösterim teknikleri ile ziyaretçilere gösteriliyor.”

Burada daha önce hizmet veren Kabatape Müzesindeki eserler burada sergileniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri