Orhaniye Tabyası (Çanakkale Kumkale Bölgesi)



Orhaniye Tabyası; Çanakkale il merkezine 38 km mesafede Kumkale Beldesi sınırları dahilindedir. Boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla 1889 yılında topçu istihkamı olarak II .Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. 2 km uzağında Kumkale tabyaları bulunmaktadır. Tabya 1915 muhaberelerinde kullanılmıştır.

Orhaniye Bataryası Çanakkale Cephesinin açıldığı ilk günden itibaren devamlı top atışına tutulmuş, büyük hasar gören bataryamızdır. Bunun sebebi ise boğazın girişinde olmasıdır. Boğaza girebilmek için buranın imha edilmesi gerekiyordu. Bunu da başarmışlardı. 3 Kasım 1914’te yapılan ilk bombardımanın ardından, 19 Şubat, 25 Şubat tarihlerinde devam eden top atışlarıyla batarya tahrip edilmiştir.  Eski toplar bataryadan alınarak II. Dünya savaşına hazırlık için gemilerden sökülen 2 adet top buraya yerleştirilmiştir.(1938-1940 yıllarında)

Burada bulunan cephaneliğin kapısında ise şu ibareler yazılıdır:”El Sultan İbni Sultan El Gazi Abdülhamit Han Sani Abdülhamit uh devi hümayunlarından iş bu istihkam inşa olunmuştur.1305–1889”

Şu anda tabyada 2 tane top yeri ve bunların çakma sehpaları mevcut ancak top bulunmamaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri