Çanakkale Müzeleri Hakkında Güncel Genel Bilgi



Yayınlama : 05.11.2010
Güncelleme :06.01.2022

Çanakkale’de müzecilik çalışmaları,  1936’da Zafer Meydanında tarihi mermer ve taş eserlerin toplanmasıyla başlatılan çalışmalar, 1965 yılında yine aynı meydanda bulunan kilisenin ek binasında Müze Müdürlüğü kurulmasıyla sürdürülmüştür. 19. YY sonlarında Çanakkale’nin birçok antik kentinde kazı yaparak bulduğu eserlerin çoğunu yurt dışına çıkaran Frank Calvert’in Türkiye’de kalan koleksiyonunun bir bölümünün Çanakkale Müzesine devredilmesi, ayrıca Troya’da 1932-1938 yılları arasında üçüncü dönem kazılarını yapan Carl Blegen’in Troia eserlerinden bir kısmının Çanakkale’ye getirilmesiyle Müzenin koleksiyonunun oluşturulmaya başlanmıştır.

1959 yılında Dardanos Tümülüs’ünde ortaya çıkarılan zengin buluntular Çanakkale tarihinin Troia’dan sonra en önemli keşiflerinden biri olur. Dardanos Tümülüs’ünde ve Bozcaada’ da, Tenedos antik kentinin nekropolünde ortaya çıkan önemli buluntular sonucu yeni müze binası yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yeni müze 1984 yılında yapımı tamamlanarak hizmete açılır. Zafer Meydanındaki Müzenin eserleri de yeni müzeye taşınır. Ancak ilerleyen süreçte müzelik eserlerin sayısının 1984 yılında ziyarete açılan müze de (Çanakkale Arkeoloji Müzesi)  binası da yetersiz kalmaya başlamıştır.
Bunun üzerine Troya Müzesi Serbest Katılımlı, Tek Aşamalı, Ulusal Mimari Proje Yarışma sonrasında inşasına 2013 yılında başlanılmıştır. 2018 yılında yapımı tamamlanan Troya Müzesi, Çanakkale Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak Tevfikiye Köyü’nde ziyarete açılmıştır. Daha önce Çanakkale Arkeoloji Müzesinde bulunan eserler Troya Müzesi’nde sergilenmektedir. 

1984 -2018 yılları arasında Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan bina  20.01.2020 tarihinden itibaren Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesine dönüştürülerek  vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

Bu arada Çanakkale İli dahilinde 35 civarında müze ve sergi hizmet vermektedir.
Çanakkale İl genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler,Yerel Yönetim Müzeleri, Üniversite müzesi,Askeri Müze,Bağımsız ya da Özel Müzeler,Açık Hava Müzeleri,Anıt Müzeler   Müze Evler gibi müzeler bulunmaktadır.

Bu müzelerimizden 10.10.2018 tarihinde açılışı yapılarak  UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya ören yerinden çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği ve “Attraction Star Awards” yarışmasında “En Başarılı Müze” seçilen Troya Müzesi‘nin mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Çanakkale Müzeleri ve Sergileri incelemek için tıklayınız.

Çanakkale Müzelerinin hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar:

http://www.canakkale.gov.tr/
http://gallipolidigger.com/gelibolusavasmuzesi/gelibolusavasmuzesi.index.htm
http://www.adatepe.com/web/index.asp?ad=orta&id=15
http://www.bayramic.gov.tr/
http://www.kultur.gov.tr/
http://www.dzkk.tsk.mil.tr/turkce/dzmuzeleri.asp
Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Çanakkale valiliği yayınları
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı kitapçıkları
Çanakkale iline ait 2000 yılı raporu (STB)
http://www.kenthaber.com/
Yenice Belediyesi Yayınları
http://gallipolidigger.com
http://kygm.kulturturizm.gov.tr
Gelibolu ve Yöresi Tarihi 3.baskı Mehmet İRDESEL
http://www.kenthaber.com/canakkale
http://www.bozcaadamuzesi.com/
http://www.kentkultur.com/
http://www.troya2018.com/6968-2/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çanakkale İl jandarma Komutanlığı

Atikhisar Kalesi

Çanakkale İlinin Yeri